Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math-pro domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/autolife.com.tr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rocket domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/autolife.com.tr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Otomatik Vites Kullanan Düz Vites Kullanabilir mi?

Otomatik Vites Kullanan Düz Vites Kullanabilir mi?

Özellikle büyük şehirlerde trafik sıkıntısı açısından düz vites yerine otomatik vites araç kullanımı daha çok tercih edilebiliyor. Teknolojik gelişmelerin de etkisiyle beraber otomatik vites araba alımında görülen talep artışı ehliyet alımı konusunda bazı püf noktaları bilmeye gerektiriyor. Sürücü adayları otomatik vites sürüş ehliyeti aldığında istediği anda düz vites kullanabilir mi? sorusunu merak ediyor.

Otomatik Vites Nedir?

Otomatik vites ehliyeti kavramı ilk kez 2016 yılında gündeme getirildi. Sürücü adayları bu tarih öncesinde sadece düz vites araçlarla ehliyet alabiliyordu. Ehliyet alma sürecinde yaşanan bu değişiklik ile birlikte otomatik vites araçlara olan talepte artış görülmeye başlandı.

Artık isteyen adaylar düz vites yerine otomatik vitesli araçlarla sınava giriş yapabiliyor. Bu durum başvuru aşamasında süreci farklılaştırırken hak sahibi olan kişi ehliyetini aldıktan sonra da farklı bir yaptırıma maruz kalabiliyor.

Otomatik Vites Ehliyeti ile Düz Vitesli Araç Kullanılabilir mi?

Otomatik vites ehliyeti almak için sürücü kursuna başvuruda bulunanlar; sürüş sınavını başarıyla tamamladıktan sonra elde ettikleri ehliyeti yalnızca otomatik araçlarda kullanabiliyor. Herhangi bir sürücü adayı sahip olduğu otomatik vites ehliyeti ile düz vitesli aracı kullanamıyor. Eğer kural ihlalinde bulunur ve bu durum fark edilirse ehliyetine el konulabilir veya aracın trafikten men edilmesine sebep olabilir.

Otomatik Vites
Otomatik Vites

Düz Vites Ehliyeti Olan Sürücü Otomatik Vites Aracı Kullanabilir mi?

Otomatik vites ile düz vites ehliyet konusunda oluşan tek fark sınavdan başarı ile geçen kişinin ehliyetinde yazan otomatik veya düz vites yazısıdır. Onun dışında tüm ehliyet alma aşamaları sürücü adayları için aynı kategorilerden oluşmaktadır. Otomatik ehliyeti olan bir araç sürücüsü düz vites araç kullanamamaktadır. Ancak düz vites ehliyeti olan bir araç sürücüsü hem düz vites aracı hem de otomatik vites aracı aynı anda kullanabilme ehliyetine sahiptir.

Konuyla ilgili yapılan inceleme sonrası ortaya çıkan farklılık düz vites ehliyet alan kişinin otomatik vites kullanıcısına göre daha avantajlı olduğu söylenilebilir. Otomatik vites ehliyeti olan bir sürücü bilinçli olarak düz vites araba kullanmak istediğinde ne ile karşılaşır?

Manuel bir araç kullanan otomatik vites ehliyeti sürücüsü trafikte fark edildiğinde maddi ceza ile karşılaşabilir. 2024 yılı itibariyle farklı bir sürüş ehliyeti ile yola çıkmanın cezası 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Sürücü için kesilen ceza 15 gün içinde ödendiğinde ise %25’lik vergi indirimi hakkından faydalanılabilir.

 

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır? başlıklı konumuza da göz atabilirsiniz.

Otomatik Araç Ehliyeti Olan Kişi Düz Vites Ehliyeti Alabilir mi?

Otomatik araç ehliyetine sahip olan bir kişi düz vites aracı kullanabilmek için düz vites ehliyete alabilir mi? sürücülerin en çok merak ettiği bu konu yanıt buldu. Yasal mevzuat gereğince her iki ehliyete sahip olabilmenin püf noktası bulunmaktadır. Otomatik vites ehliyeti almış bir kişi daha sonradan düz vites ehliyeti almak istediğinde sadece 7 saatlik direksiyon eğitimi alarak bu açığı kapatabilir ve istediğinde manuel vitesli araç kullanmaya başlayabilir.

Ancak bu süreçte alınacak dersin ücretinin ödenmesi, sınav harcını yatırılmış olması, sınava girilerek eğitimden başarıyla geçilmesi gerekmektedir. Sınav ücreti, sınav harç ücreti ve düz vites ehliyet ücreti bulunulan yıl içinde geçerli güncel fiyatlar üzerinden hesaplanarak ödenmektedir.

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır
Otomatik Vites Nasıl Kullanılır

Düz Vites mi Yoksa Otomatik Vites mi Avantajlı?

Düz vites mi yoksa otomatik vites mi daha avantajlı sorusuna her iki açıdan faydalarına ve zararlarına yaklaşarak yorum yapılabilir. Uzun süre direksiyon başında olmayacak bir kişinin konforu için otomatik vitesli araçlar daha mantıklı görülebilmektedir. Ancak uzun süre araç kullanacak kişiler özellikle yakıt tüketimini önemsiyorsa düz vites araç kullanmaları daha mantıklı görülmektedir.

Otomatik aracın manuel araca göre daha konforlu olduğu ve sürüş sırasında rampa ve yokuşlarda geriye kaçma ihtimalini ortadan kaldırdığı için daha güvenli olduğu söylenilebilir. İkinci el araç satışında daha hızlı araç bulabilmek mümkündür.

Maddi açıdan parça değişimi düşünüldüğünde düz vitesli bir aracın şanzıman ve parçaları ile otomatik vitesli bir aracın şanzıman ve parçaları kıyaslandığında düz vitesli aracın maliyeti daha ucuzdur. Otomatik şanzımanlı bir araç bozulduğu anda düz vitese göre daha çok masraflı olacağı da unutulmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu