Trafik Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Şehir içinde veya şehir dışında yolculuk sırasında beklenmeyen bazı durumlarla karşılaşılabilir. Trafik sigortası şüphesiz vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Sürücünün fiziksel olarak alabileceği önlemlerin yanı sıra, sürücünün elinde olmadan gerçekleşen bazı durumlarla karşılaşılabilir. Yolculuk sırasında hazırlıksız olarak bir kazaya yakalanmak ile aracı önceden sigortalatarak önlem almak oluşabilecek tüm sorumluluğun sürücüye kalmasını önleyecektir.

Trafik Sigortası Yaptırmanın Faydası Nedir?

Trafik sigortası yaptırmak, trafikte ulaşabilecek ani kazaların maddi zararın sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlamaktadır. Karayolları Trafik Kanununda belirtilen 2918 sayılı madde gereğince zorunlu hale getirilen sigorta türü olası bir kazaya karşı her iki tarafında maddi zorluğa düşmesini önleyecek bazı hükümleri içerir.

Hukuki olarak oluşabilecek masrafların araç arıza maliyetleri ile yaralanmalar gibi farklı süreçler sigorta güvencesi altında kayda geçirilir. Maddi hasarın boyutu, sağlık giderleri ve yaralanmaya yönelik her türlü masraf sigorta şirketi tarafından teminat altına alınır.

Trafik Sigortası
Trafik Sigortası

Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Trafik sigortası hem sürücünün hem de yolcunun güvenliği için önemlidir. Mali olarak ulaşabilecek yükü hafifletmeyi sağlayan sigorta tarafından teminat altında kabul edilen miktar Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen ölçüde gerçekleşir. Elbette ki sigorta şirketinin sunmuş olduğu standart bir limitte bulunur. Sürücü herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan önce trafik sigortası yaptırmışsa daha sonradan oluşabilecek bir kazanın masraflarından kurtulmuş olacaktır.

Kaza sırasında karşı tarafta oluşabilecek bir zararın masrafı sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ani kaza durumunda yaşanan bir fiziksel yaralanma sonrası hastane masrafları da bu sigorta kapsamındadır. Kaza sırasında sürücü veya yayanın tıbbi masrafları ile maddi zararları da sigorta tarafından karşılanır. Kaza yaşandığında bulunulan ortamdaki bazı eşyaların hasarı da sigorta tarafından karşılanır. Kaza sonrası oluşabilecek hukuki süreçte tüm dava ve tazminat masrafları da sigorta tarafından karşılanmaktadır.

Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Zorunlu sigorta yaptırmak isteyenlerin araç bilgileri ve kişisel bilgilerle beraber talep edilen evrakların hazırda bulundurması gerekir. Sigorta yaptıracak olan kişinin kimlik bilgileri ile arabasına ait ruhsat belgesi, marka plaka numarası veya model bilgisi detayları ile evraklarda yer almalıdır.

Sigorta başvurusu için teklif almak önemlidir. Süreçte sigorta şirketine evraklar sunularak teklif alınabilir. Alınan teklif doğrultusunda farklı şirketlerde değerlendirilebilir. Makul kabul edilen bir sigorta şirketi ile imzalar atılarak süreç tamamlanır.

Trafik Sigortasının Karşılamadığı Haller

Trafik sigortası yaptıran bir kişi olası bir kaza anında maddi faturanın yükünü hafifletmiş olacaktır. Ancak bazı durumlarda sigorta şirketleri oluşturulan poliçe kapsamında bazı durumları karşılamaz. Trafik sigortası kapsamı dışında olan haller arasında şunlar yer almaktadır:

  • Hareketsiz konumdaki bir araca verilen hasar şirket tarafından karşılanmaz.
  • Patlayıcı madde nedeniyle oluşabilecek kazalardaki tüm maddi kayıplar tarafa aittir.
  • Kaza yaşandıktan sonra hükmü verilen manevi tazminatlar tamamen kişiye aittir.
  • Kaza yapılan aracın aynı kişiye ait olması durumunda da sigorta şirketinin bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
  • Sigortalı kişi kendi aracına hasar verdiyse oluşacak maliyetlerde tamamen kendisine aittir.

Araç Sigortası Olmayan Bir Kişi Trafikte Ne ile Karşılaşır?

Arabayla trafiğe çıkabilmek için sigorta yaptırmak zorunludur. Kanunlar tarafından zorunlu hale getirilen trafik sigortası yaptırılmadığında cezai yaptırımla karşılaşılabilir. Sigorta olmadan trafiğe çıkan kişiler üç farklı sebepten dolayı cezai yaptırımla karşılaşabilir.

2024 yılı itibariyle sigortasız şekilde trafiğe çıkan bir aracın cezası 690 TL’dir. Ceza alacak kişi cezayı 15 gün içinde ödediğinde ceza tutarının %25’i indirimli olarak hesaba yansıtılır.

Trafikte zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan bir kişi park halindeyken yetkili bir kişi tarafından fark edildiğinde araç trafikten men edilebilir.

Her yıl araç sigortasının vade tarihinde yatırılması gerekmektedir. Gecikme bedeli %5 prim cezası uygulanır. Gecikmeden sonra 1. ayın içinde yüzde 5 prim artışı ile trafik sigortası ancak uygulanabilir. İki aylık ceza %10 ve her ay artarak devam eder. Yaptırılma süresi göz önüne alındığında %50’ye kadar artış görülebilir.

Sigortası Olmadığı Tespit Edilen Bir Araç Bağlanabilir mi?

Sigorta yaptırılmadığında ve araç muayene edilmediğinde yasalar gereğince denetimde fark edilen bir araç yaptırımlarla karşılaşabilir. Trafik polisleri durumu fark ettiğinde önce sürücüye cezayı kesebilir. Ardından bir çekici çağırarak aracın otoparka taşınması talep edilebilir.

En uygun sigorta seçeneğini nasıl bulabilirim?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin web sitesinden aracınızın trafik sigortasını yaptırmadan önce farklı firmalardan teklif alarak kıyaslayabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu